divendres, de gener 12, 2007

CURIOSITATS

CONJUNTS.

Moltes vegades parlem d'una persona,un objecte o una cosa que forma part d'un conjunt de nombre molt limitat, però ens costa enumerar tots els elements que formen el conjunt. N'he buscat uns quant exemples

Noms dels Apòstols: Simó (Pere), Andreu, Jaume, Joan, Felip, Bartomeu, Mateu, Tomàs, Jaume (fill d’Alfeu), Simó (anomenat Zelós), Judes (fill de Jaume) i Judes Iscariot. Dels Evangelis: Mt- 10,2-4; Mc- 3,16-19; Lc- 6,14-16; Ac- 1,13.

Les Muses: Clio, de la poesia èpica i de la historia; Urània de la poesia didascàlica i de l’astronomia; Melpomene, de la tragèdia; Talia, de la comèdia; Terpsícore de la poesia coral i la dansa; Erato, de la poesia amorosa, de la geometria i del mim; Calíope, de la poesia elegíaca; Euterpe, de la poesia monòdica i l’aulètica; Polímnia, de la dansa i el cant sagrat.
Didascàlic: Didàctic, preceptiu
Monòdica: Poesia lírica cantada a una sola veu
Aulètica: ??

Les set meravelles del mon, (antic): La piràmide de Kheops, el mausoleu de Mausol a Halicarnàs, el temple d’Artemis a Efes, els jardins penjants de Semíramis a Babilònia, l’estàtua de Zeus (de Fídies) a Olímpia, el colós de Rodes i el far d’Alexandria.

Les Arts. Són sis tradicionalment: Pintura, escultura, arquitectura, música, poesia i dansa. El seté art ésel cine

Els set mars.En la Antigüedad, antes de que se iniciaran las grandes travesías marítimas, se conocían siete superficies de agua. Convencidos de que no existían otras, los navegantes adoptaron la expresión Siete Mares, que se refiere a los mares conocidos por los mahometanos antes del siglo XV: el Mar Mediterráneo, el Mar Rojo, el Mar de África Occidental, el Mar Africano Oriental, el Mar de China, el Golfo Pérsico y el Océano Índico. Esa idea se mantuvo durante mucho tiempo, y comenzó a cambiar cuando se iniciaron las grandes expediciones oceánicas, que fueron descubriendo otras zonas que recibieron nuevos nombres.
Así se fue perdiendo el viejo concepto de los Siete Mares y, en la actualidad, según los datos aportados por la Oficina Hidrográfica Internacional, existen 54 mares distribuidos en cinco grandes océanos.
Trobat a Internet: hltp//lectura.ilce.edu.........

1 Comments:

Blogger A Contra Vent said...

La plítica catalana també serviria: El Tripartit, que són 3 : Montilla, Carod i Saura; Duran i Lleida, que és només un i encara sobra; etc.
Està bé que entrem en una època e cultura general. Ja ho necessitem, ja.

1:37 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home